Litér Község Önkormányzatának a Veszprém-Balaton Zrt. által kiírt Pajta-program felhívásra benyújtott „KultKert – új közösségi színtér Litéren” című pályázata 8.993.000 Ft támogatásban részesült.
EKF PajtaProgram: KultKert - új közösségi tér Litéren
Litér Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt keretében meghirdetett Pajta Programra. A nyertes pályázat (OC-PJT/3-2022-280) a "KultKert" - új közösségi szintér Litéren nevet viseli.

A kialakítandó Pajtánk neve tehát a „KultKert”. A település kulturális színterének, az Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtár a hátsó udvarán szeretnénk, önerő hozzájárulással, kialakítani egy kulturális kerthelységet a jelenleg omladozó burkolatú terasz és lépcső felújításával, terasz-fedés kialakításával.
A projektben szereplő kulturális programok befogadására alkalmas hátsó kerthelyiség a fedett kisszínpaddal igazán hiánypótló és innovatív formája lesz a falusi kulturális életnek. Remélhetően szélesebb közönséget vonz hosszútávon.
Arra koncentrálunk, hogy színvonalas és új tartalommal töltsük meg, a helyi és környékbeli igényekre reagálva a kialakuló KultKertet. Egy 6x5 méteres színpadi tér alakulna ki fedéssel, előtte pedig 40-50 fő befogadására alkalmas - babzsákfoteles, pihenőszékes vagy akár függőágyas, lampionos - nézőtér áll jelenleg is rendelkezésre. A fedett terasz kisebb előadások, klubkoncertek, beszélgetések megtartására lesz alkalmas. A helyi igényekre és hagyományokra építve, a településen megtalálható értékeket fejlesztve, a hagyományos kulturális programok mellett megjelennek új kezdeményezések is.
A projekt során megvalósult sorozatok, programok lehetőséget adnak olyan új foglalkozások biztosítására, melyekkel eddig Litéren nem találkozhatott a közönség. A kreatív workshopok oktatói olyan személyiségek, akik segítségükre lesznek a résztvevőknek mind az alkotásban való fejlődésre, sikerélmény elérésére, különböző technikai tudás megszerzésére és személyiségfejlődésre, illetve bevonódnak a kultúra teremtésbe.
A Covid helyzet mindenképpen sokakban erősítette azon programok szükségességét, melyek családiasabb hangulatban, egymás megismerésére, a közösség összetartására lehetőséget adva valósulnak meg, kisebb, interaktív színházi előadásokkal, klubkoncertekkel, helytörténeti előadásokkal, művészeti workshopokkal, családi mesenappal.

Tervezett programok:

"ÖrömART - Az öröm, nem árt! " – workshop
Időpont: április 2, május 7, május 21, az utolsó alkalom igény szerinti időpontban és kívánság szerinti technika alkalmazása a résztvevők közös megegyezésével. Helyszín a Művelődési Ház, de közös megegyezéssel szabadtéren (Közparkban) is.
A 4 alkalomból álló élményfestés és képzőművészeti workshop, a 13 évig Angliában élő és munkálkodó, nemrégiben Litéren letelepedett, Réthy Zita rajz és vizuális kultúra tanár vezetésével, jókedvű, kötetlen foglalkozások keretében. Jelenleg a közösségi örömfestésre vállalkozott, de tart megyeszerte bútorfestő-, kárpitozó- és egyéb képzőművészeti, kreatív szakköröket, angol nyelven is. Meditáció és alkotás a természet megjelenítésével a kertben, teraszon, parkban, fák alatt egy-egy képzőművészeti technika elsajátításával felnőtteknek (középiskolás kortól lehet jelentkezni). Lesz akrilfestés, rajz (ceruza), monotípia (nyomatkészítés). Az utolsó alkalommal a résztvevők kívánsága szerint egyeztetett, igény szerinti technika. A workshop áprilistól indul.
Az alkotás szeretete ott rejlik sokunkban, örömünket leljük abban, hogy eszközöket, anyagokat kezünkbe véve alkossunk valami újat. Ilyenkor az alkotás menete éppen olyan fontos és izgalmas, mint az elkészült munka feletti örömünk.

„Örömdobolás - közel-keleti ritmusworkshop Franczia Danival”
A foglalkozások április 6-án, 17:30-órától indulnak, heti rendszerességgel szerdánként (Dobszerda) lesznek 8 alkalommal a Művelődési Házban. A workshop leginkább a felnőtt korcsoportot célozza meg, de mindenkit szeretettel várunk 14 éves kortól! A résztvevők betekintést nyernek a közel-keleti serlegdobokon alkalmazott ütéstechnikákba, a közel-keleti és balkáni hangszerismeretbe valamint ritmusokba, az egymásra épülő tananyagon keresztül. Alkalomról alkalomra, az új és régi ritmusok gyakorlásán túl, örömzenélésre is sor kerül. Az elsődleges célunk, hogy együtt közösségben zenélve jól érezzük magunkat, és ezen túl fejlődjön a résztvevők ritmusérzéke, megismerjék és alkalmazzák a közel-keleti ütőhangszeres hagyomány jellegzetes ütéstechnikáinak egy részét, mellyel újabb és újabb ritmusokat tudunk megszólaltatni. A résztvevőknek hangszereket biztosítunk. Franczia Dániel közel-keleti - balkáni ütőhangszeres zenész és oktató, több mint tíz éve foglalkozik a darbuka játéktechnikák tanításával, több hazai és nemzetközi zenekarban zenél, valamint a darbukajáték hazai népszerűsítője. Az örömdobolások kihagyhatatlan eleme, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, de főleg Dani. A litéri workshop a sokak által már Veszprémből megismert, Papírkutyás örömdobolások mélyebb ismeretét kívánja folytatásként kiszolgálni, azoknak, akik többet szeretnének művelni egy darbukával.

„Művészeti estek-klubkoncertek”
Világzenei és klubkoncertek a KultKertben, nyáron és ősszel, két alkalommal. Október első hetében: világzenei koncert a KultKertben, az esti órákban, a zene világnapja alkalmából. Magyar népdalok jazz és latin zenei köntösben. Július vége vagy augusztus közepe: Klubkoncert2 (egyeztetés alatt-a KultKert helyszínének kialakulása függvényében)

„Interaktív színházi estek”
Május végén és szeptember 23-án. Interaktív, gyermekeknek szóló színházi-mesejáték és Dvorák-Patka Színház „Egypercesek” című pantomim előadása. Május 28 vagy 29-én: interaktív, gyermekeknek szóló színházi-mesejáték. Helyszín: Közpark, szabadtéren. Eső esetén a Művelődési Házban
Szeptember 23: Dvorák-Patka Színház „Egypercesek” című pantomim előadása. Helyszín: KultKert. Eső esetén a Művelődési Házban. Előadja: Dvorák Gábor & Patka Heléna színművészek Az előadás nem az ismert novellák dramatizált változata! A darabot Örkény István Egyperces novellák című kötete, valamint az író szellemisége ihlették Az Egyperces novellák – Örkény szerint – egész regényekkel, sőt, regényciklusokkal felérő alkotások, annak ellenére, hogy szembetűnően rövidek. Őszerinte nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem mert kevés szóval szeretnének sokat mondani. Ehhez hasonlóan az előadásban szereplő egy, vagy pár perces jelenetek is egyenként egy-egy kis drámát sűrítenek magukba. A rövid humoreszkszerű epizódok az élet egy-egy kiragadott eseményének, villanásnyi gesztusoknak, mozdulatoknak rendkívül tömör, lényegretörő ábrázolásai.

"5 órai pálinka"
Litér Emlékévhez kapcsolódó, helytörténeti előadások, beszélgetés Litérről, Fekete Tamás helybéli történész előadásában, két alkalommal, áprilisban és júniusban településünk 940 éves tiszteletére.

"Népmese napja - A mesék bennünk élnek tovább"
Szeptember 30, október 1: Helyszín: KultKert, Közpark, Litéri Mesetúra útvonala. Egy alkalommal meseterápia vagy pshichológus előadása a mesék fontosságáról, másik alkalommal mesemondó mesél, majd mesetúra. Szeptember 30. napja, Benedek Elek születésnapja. Hagyományos, mesenapi programsorozat gyerekeknek és felnőtteknek a Litéri Mesetúrával, a meglévő, évente bővülő mesekuckókkal, ami egyedülálló a környéken. Mivel a mese műfaja eredendően felnőtteknek szólt, igyekszünk ezt a hagyományt mi is becsempészni a Magyar Népmese napja alkalmából megrendezendő programsorozatba. Akár felnőtteknek szóló pajzán mesemondással, akár mesekocsmával. "Szülők iskolája", pszichológus előadása meseterápiáról, Agócs Gergely mesemondó, ethnográfus, népzenész, népzenekutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, a Magyar népmese- hagyományos mesemondás elnevezésű, felnőtteknek szóló tanfolyamok egyik alapítója, oktatója, közreműködésével. Népzenei gyűjtéseket 1986-tól végez a magyar nyelvterület és a szomszédnépek településterületén, valamint a Kaukázus északi előterében élő türk népek körében
A mesék és e napnak a témája kimeríthetetlen. Megmozgat kicsiket és nagyokat, családokat és nyugdíjasokat egyaránt. A Litéri Mesetúra és a Mesekuckók egész évben nyitva állnak bárki számára. A közösségi összefogás által, önkéntes erőből létrejött fából készült kis búvóhelyekből áll, amelyekben mind-mind mesék laknak. Térképek jelzik a Mesekuckók helyét és az útvonalat. Egységes mesetúra-jelzések vannak az 5km-es útvonal mentén úgy a faluban, a kerékpárút mentén, mint az erdei szakaszon.
A helybéli, lelkes önkéntes készítőknek köszönhetően, minden évben bővülő, immár 11 Mesekuckó várja egész évben a túrázni vágyókat. A szervezők célja, hogy mozduljanak ki az emberek, túrázzanak, sétáljanak, biciklizzenek a gyerekekkel minél többet a természetben, miközben változatos, családépítő élményekben lehet részük, amit ők maguk is folyamatosan formálhatnak. Mesenap alkalmával mindig izgalmas meglepetések, tündérek, boszorkányok, sárkány-lábnyomok várnak ránk. Aki nem hiszi, járjon utána!

Az EKF2023 Pajta Program projektben a gyermekbarát és fenntarthatósági célok elérésére törekszünk. A rendezvények látogatása erősíti a településhez való kötődést, ugyanakkor ezek az események adott esetben túlmutathatnak a település határain és a környező településeken élőket vagy ide látogatókat is megszólíthatják. A Pajta Program lehetőséget ad, hogy a meglévő kulturális kapacitásunkat fejleszteni tudjuk. Helyi kultúrafogyasztás élénkítése/fellendítése és színesebbé tétele a cél. A megvalósuló KultKert új kulturális színtér kialakítás az Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtár hátsó udvarán alátámasztja a kulturális főváros 2023.évében is megrendezendő programokat Litéren.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

EKF PajtaProgram: KultKert - új közösségi tér Litéren
Oldal tetejére